megoldásfókusszal a kiegyensúlyozott anyaságért

Domokos Kata

Domokos Kata

5 TIPP, HOGYAN SZABADÍTSD FEL EGY ÓRÁT MAGADRA ANYAKÉNT GYEREKEK MELLETT

2020. április 03. - Domokos Kata

bed-1979270_340.jpg

 

Konzultáción mindig elhangzik, hogy a napi mókuskerékben, a gyerekek ellátása, foglalkoztatása, no meg a házimunka mellett legkevésbé önmagukra marad idejük az édesanyáknak. Pedig ha valamikor, akkor most, lakásba zárva a gyerekekkel különösen fontos, hogy az édesanyák is újra tudják tölteni a lemerülő elemeket. De mégis hogyan? 

Ehhez hoztam most 5 tippet!

FONTOS VAGYOK MAGAMNAK, TÖRŐDÖK MAGAMMAL!

 

Az első és legfontosabb lépés a fejünkben történik meg. Sokaknál egy gondolati átkapcsolásra van szükség ugyanis ahhoz, hogy bűntudatmentesen töltődjenek. 

A gyerekek velünk vannak a nap 24 órájában heti hét napon át. Sokan kelnek éjjel a picikhez. Ez az a többműszakos létforma, amiből igazából sosincs kikapcsolás, hiszen mindig van valami tennivaló.

Tehát legelőször is el kell kötelezni magadat amellett, hogy vagy olyan fontos magadnak, törődsz magaddal annyira, hogy megérdemelsz a heti 168 órából legalább 1-2 órát, amikor nem feladatokat teljesítesz, hanem kikapcsolod a mókuskereket.

Egy édesanya kérdezte tőlem nemrég konzultáción, baj-e az, ha ő csak úgy lenni szeretne és nem csinálni semmit.

Egy másik elárulta, hogy a kisbabája most van a szeparációs szorongás időszakában és nagyon anyás, sír, ha ő nincs a közelében, ezért bűntudata van, ha ő szeretne egyedül lenni, miközben a kicsi lehet utána sír.

Innen is látszik, milyen mélyen él sokakban az a gondolat, hogy egy anyának mindig rendelkezésre kell állnia, mindig gondoskodnia kell valakiről/valamiről.

Szeretem kicsit megfordítani ezt a dolgot: először magaddal kell foglalkoznod, magadat kell feltöltened, hogy utána másoknak is tudj adni: türelmet, kedvességet, törődést. Ne te legyél az utolsó a listádon!

Tedd a szívedre a kezed, hányszor volt már az, hogy csak nyűgnek érezted a napi feladatokat, egy végeláthatatlan teendőlistának? 

Ennek az ördögi körnek csak te tudsz véget vetni azzal, ha azt kimondod, nekem is szükségem van arra, hogy valamikor pihenjek, kikapcsoljak, feltöltődjek. 

Ha nem kötelezed el magad emellett, nem vállalod fel, hogy igenis szükséged van erre az erőnyerő töltekezésre, senki más nem fogja megtenni helyetted! Legyen tehát ez az első lépés! 

A munka úgyis megvár - szokták mondani - de nem mindegy, te milyen lelki és idegállapotban vagy. Ha egyben vagy, az otthon teendőket is összeszedettebben, gyorsabban, produktívabban tudod végezni! 

 

MINIIDŐK MAGADRA!

 

Meglehet, a gyermekeid már egyáltalán nem alszanak napközben, vagy ha több gyermeked van, akkor nem egyszerre alszanak. Így tényleg nem tudsz egyedül lenni nyugodtan napközben.

Ebben az esetben valóban nem tudsz egyszerre 1-2 órát egyhuzamban egyedül lenni, de miniidőket csíphetsz magadnak, amikor kicsit lazítasz. 

Ha a gyerekek mesét néznek, ülj melléjük egy csésze teával, kávéval és pihenj te is. 

Ha a gyerekek alkotnak: rajzolnak, festenek, gyurmáznak, és te is szeretsz kézműveskedni, csináld mellettük a saját projektedet.

Egy édesanya még karácsony előtt mesélte, hogy úgy tört ki a napi rutinok monotonitásából, hogy elővette a régóta a szekrény tetején porosodó kreatív dobozát és nekiállt ajtódíszt készíteni. Az alkotásban elmerülve igazi FLOW élményben volt része, ami feltöltötte az energiaraktárait és nem mellesleg jó érzés volt ránézni a kész munkára. 

Lehet az a miniidőd, hogy elvonulsz a kimosott ruhákkal és miközben kiteregeted, felhívod egy barátnődet és beszéltek öt percet.

Talán az, ha összállítasz egy playlistet és meghallgatod a kedvenc számaidat. 

Értékeld a lepattanó időket is. Miközben várod, hogy a mikróban melegedjen az étel, végezz légzőgyakorlatokat.

Ha ebéd után altatnod kell a gyermekedet, olvass mellette. Vagy aludj vele. 

5 éve foglalkozom édesanyák megoldásfókuszú támogatásával, s látom, hogy az alvás, mint a Maslow szükségletpiramis legalján lévő alapszükséglet mennyire nincs kielégítve. Pedig fáradtan, kimerülten nem lehetsz a topon!

 

GYEREKEK MELLETT TÖLTŐDNI? 

 

Ha érzed, hogy kezdesz lemerülni napközben, fogytán van az energiád, mindig állj meg egy pillanatra és kérdezd meg magadtól: mire van most szükségem leginkább? Mi töltene most fel? 

Lehet, hogy nem tudsz elvonulni, de érdemes kipróbálni, mi az, amit gyerekek mellett is tudsz csinálni, ami új lendületet ad a nap további részéhez. 

Táncoljatok, tornázzatok együtt. Mi koncertet is szoktunk tartani a srácokkal: van dobos, gitáros, szintis és persze én vagyok az énekes. Elindítom a kedvenc számainkat jó hangosan és együtt bulizunk. 

Ha épp elcsendesedésre vágysz, akkor találj ki csendes foglalkozást, pl olvassatatok együtt, a kisebb gyerekek nézegethetnek képeskönyvet, ragaszthatnak matricás albumba, nagyobbaknak szuper foglalkoztató könyvek/magazinok vannak. Te pedig ott vagy mellettük, a közelükben és talán el tudsz nyugodtan olvasni 5 oldalt a regényedből, mielőtt újra indul a pörgés. Erről már itt írtam korábban. 

 

EGYEDÜL NEM MEGY? 

 

Talán nem válnak be nálad a fenti módszerek, mert a gyerekek nagyon igénylik a jelenlétedet és nem tudsz mellettük miniidőket nyerni. 

Ebben az esetben nem marad más hátra, mint átgondolni, ki tudná néha átvenni és lefoglalni a gyerekeket, amíg te elvonulsz egy-két órára. 

Most, hogy lakásba vagyunk zárva, sokaknak otthon dolgozik a párja is home office-ban. 

Beszéljétek meg, hogy felváltva vagytok a gyerekekkel, hogy mindkettőtöknek legyen szusszanásnyi ideje magára. Munka közben is kell szünetet tartani. Miért ne vehetné át akkor a gyerekeket, ha nem is egy órára, de mondjuk egy harminc percre, amíg te elvonulsz pl. a fürdőszobába és elmerülsz egy kád meleg vízben (ki mondta, hogy napközben nem lehet fürdeni? Itt nem a  tisztálkodés a lényeg, hanem a kikapcsolás).

milk-2864245_1280.jpg

Vagy amíg a gyerekszobában játsznanak, a nappaliban jógázz egyet. 

Ha szeretnél elmenni sétálni egyet (távolságot tartva az emberektől szabad levegőre menni!) beszéld meg a pároddal és amíg ő a gyerekekkel van, levegőzz egyet. 

Ha introvertált típus vagy és csak az egyedüllétből töltődsz, kérd meg őket, menjenek el sétálni, biciklizni egy 20 percre. De nehogy nekiállj a lakásban pakolászni, amint kilépnek az ajtón! Kérlek, ez tényleg legyen a kikapcsolás-töltekezés ideje.

Lehet, a párod csak hétvégén van otthon. Ugyanezt szombat-vasárnap is meg lehet tenni, ha hétközben nem jut rá időd. De akkor mindenképpen fontos, hogy a fentebb már írt miniidőket be tudd csempészni a napjaidba, hogy ne merítsd le magad teljesen.

És persze mindez barter-alapon működik. Ha a párodnak is szüksége van némi énidőre, beszéljétek meg, hogy tudjátok megoldani, hogy ő is lehessen kicsit egyedül!

 

PACSIRTA VAGY ÉJJELI BAGOLY? 

 

Őszinte leszek. Az énidőnek is ára van, mint mindennek az életben. De ne arra gondolj, miből lesz így kevesebb, miről mondasz le, hanem arra, mit nyersz vele!

Ha folyamatosan gondoskodsz magadról és újratöltöd magad, akkor kevésbé leszel ingerült, egyszerűen jobban bírod a gyűrődést.

Amennyiben már nem kicsik a gyerekeid és mindenki átalussza az éjszakát, megteheted, hogy reggel korbban kelsz egy órával (én pl. ezt a bejegyzést úgy írom, hogy 5-kor keltem, mint minden nap ebben az időszakban, hogy meg tudjam előzni a 3 fiamat..) vagy ha este normál időben ágyba kerülnek a gyerekek, akkor is lehet még egy órád csak magadra! 

Van egy kedves barátnőm, aki hajnalban fut. A párja még otthon van, alszik a gyerekekkel ő pedig kilő hat órakor. Neki ez kell ahhoz, hogy rendben legyen.

Jó, ha az esti töltődésed nem merül ki abban, hogy a Facebookot görgeted vagy folymatosan az új híreket kutatod a vírus kapcsán...

Nem. Gyújts meg egy mécsest, olvass könyvet, elalvás előtt tegyél be egy meditációs gyakorlatot a fülesbe.

Vagy végezz el egy gyakorlatot az online anyaklub feladatai közül, melyek közelebb visznek magadhoz. 

A te időd, te döntöd el, mi az, ami valóban kikapcsol és mi az, ami csak újabb energiákat szív le és fáraszt!

 

A pihenés, töltődés arról szól, hogy kiszakasz a napi rutinból és olyan dolgokkal foglalkozol, amiket a magad kedvére végzel, szívesen csinálod őket. Ezt néha meg tudjuk tenni akkor is, ha ott vannak a gyerekek, kihasználhatjuk a mini időket napközben, de épp olyan fontos, hogy legyen egybefüggő 1-2 óra is, amikor valaki vigyáz a gyerekekre, vagy hajnalban/esetleg fektetés után.

Bízom benne, hogy találtál olyan ötletet, amit kipróbálsz majd. Nagyon hiszek abban, hogy csak az olvasgatás nem visz minket előre, mindennek annyi haszna van, amennyit te az életedben meg tudsz valósítani a leírtakból. 

Gondold ki, neked mi lenne az igaz feltöltő tevékenység? Mikor, hogyan tudod beiktatni? Állj meg napközben is, tedd fel a kérdést: mi esne most jól? Mire van szükségem? Mi töltene fel? 

Most búcsúzom, mert már mindhárom fiam talpon.... hamarosan újabb bejegyzéssel érkezem. Tarts velem akkor is, kövesd a blogot, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzésekről! 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://domokoskata.blog.hu/api/trackback/id/tr7815585630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása