megoldásfókusszal a kiegyensúlyozott anyaságért

Domokos Kata

Domokos Kata

TOP 10 INSTANT ANYATÖLTŐ ÖTLET, AMIT BÁRMIKOR BEVETHETSZ!

2020. június 21. - Domokos Kata

pexels-photo-2821823.jpeg

Kisgyermekkel otthon lenni bizony nem csak móka és kacagás - ezt minden gyakorló édesanya tudja.

Édesanyákkal foglalkozó segítőként hiszek abban, hogy ha mi jól vagyunk mentálisan, akkor gyermekeinkkel is türelmesebbek tudunk lenni, legyen szó a dackorszak, vagy akár a testvércsaták kihívásairól.  

Nem mindig könnyű ám helyt állni a gyerekzsivajban és hacsak nincs egy fizetett hangulat-felelősöd, akkor bizony meg kell tanulnod túllendülnöd a mélypontokon is!

Ha választani lehetne, én a nehéz napokon pl. legszívesebben felülnék egy repülőre és elutaznék egy távoli egzotikus szigetre édeskettesben a párommal.

Ennek az esélye jelenleg még a nullánál is kisebb és úgy sejtem, nálad is ez lehet a helyzet, ha kisgyermekkel vagy otthon. Gondolom még jó ideig - egy-két-három??? - évig nem tudod szabadságolni magad és másra bízni a gyermekedet, csak hogy te vígan koktélozgass a homokos tengerparton egy nyugágyban. 

Úgyhogy maradjunk inkább a realitásoknál! 

Most olyan instant lehetőségeket mutatok, melyek a jelenleg kijelölt "vadászterületeden", azaz saját otthonodban segíthetnek abban, hogy erőt meríts, energiát nyerj a kisgyerekes mindennapokon is. 

Jöjjön a TOP 10 anyatöltő  ötlet a gyermekkel otthon lévő anyukáknak, amit bármikor bevethetsz!

 

 

  1. Napindítás:  tíz perc a reggeli kávédra/teádra/smoothie-dra. Add meg a módját. Addig nézhetnek mesét a lurkók, utána pedig tévé szigorúan kikapcs és indulhat a gyerekzsivaj. Mit szólsz egy kényeztető reggelihez együtt a gyerekekkel? Habos kakaó és croissant, hmm... Na jó, ne essünk túlzásokba: a croissant legyen teljes kiőrlésű, a kakaót pedig édesítővel készítsd magadnak!

 

  1. Szóljon hangosan az ének! Ha Te is szereted a zenés-táncos reggeleket, akkor rádiót felhangosítani és kezdődjön a buli! A gyerekek is imádják, egy hátulütője van a dolognak, hogy így valószínűleg nem maradnak nyugton a reggelizőasztalnál, ezért inkább a reggeli utáni romeltakarításhoz tekerd csak fel a hangerőt. 

 

  1. Irány a friss levegő/reggeli ügyintézések/bevásárlás. Hazafelé pedig vegyél egy csokor virágot otthonra. Mind a látványa, mind az illata nagyot tud dobni az ember hangulatán. S ha már kiszabadultál otthonról, mi lenne, ha betérnétek a kedvenc drogériádba? Amíg gyermeked a játékasztalnál szórakozik, vagy a babakocsiban nézelődik, van nyugodt öt, azaz öt perced (haha... ) körülnézni.  Használd ki! Éééés... vegyél egy élénk színű körömlakkot soron kívül magadnak. Nem az a lényeg, hogy milyen drága, hanem az elv, hogy néha magadat is meglepheted egy kis aprósággal!

 

  1. Ha betértek a játszótérre, süttesd magad a nappal, élvezd ki a nyári napsütést! Tudom, ez nem ugyanaz, mint a homokos tengerpart (oké, nem is emlegetem inkább azt a bizonyos álomutat a  a koktéllal...), de több a semminél. Mialatt a gyerkőc homokozik, ülj le mellé egy padra és sütkérezz a napon. Végezz néhány légzőgyakorlatot is. 

 

  1. Hazaérve jöhet az ebéd, ebéd után pedig neked is jót tesz majd egy kis pihentető szundi. Legalább harminc perc. Ha nem is alszol, meditálj kicsit. Vagy olvasgass. Talán átalussza már a gyermeked az éjszakát, talán még nem (és te is hulla fáradt vagy napközben), de ha már egyszer otthon vagy, használd ki a lehetőséget egy kis ebéd utáni sziesztára a gyermekeddel együtt. Nem kell mindig szuperanyának lenni, a mosogatás megvár, hidd el...

 

  1. A csendes pihenő után, amíg alszik gyermeked, kapd elő gyorsan a vadiúj körömlakkod (ugye megvetted magadnak délelőtt és nemcsak a popsitörlőt, pelenkát emelted le a polcról?!), és fesd ki a körmöd. Wow, nagyon dögös lett, ugye? Figyelem, figyelem, íme a nő (mindjárt jobb a lelkednek is!)

 

pexels-photo-3735501.jpeg

 

  1. Ha még belefér az alvásidőbe, tornázz egy kicsit, ha azonban már felébredt a gyermeked, vond be őt is a tornába. Egész kicsikkel még mehet a baba-mama torna, nagyobbacskák pedig kaphatnak külön tornaszőnyeget, kicsi ásványvizes palackot súlyzónak és lehet utánozni, amit anya csinál! Egy kis self-care napközben és máris új lendülettel folytathatod az otthoni teendőket! 

 

  1. Amikor már levezényelted az esti műszakot a gyerekekkel, merülj el egy kád habos fürdővízben vagy csak folyasd magadra a vizet hosszan a tus alatt. Hogy ez gyerekek mellett nem lehetséges? Hát ha másképp nem megy, akkor próbáld miután lefeküdtek. Te is szeretsz olvasni a fürdőkádban? Akár feldobhatsz egy arcpakolást is közben. Ha még egy illetgyertya is kerül valahonnan... garantált a wellness élmény!

 

  1. Mit gondolsz, jöhet egy pohár bor, egy jó film vagy sorozat, esetleg közös múltidéző fényképnézegetés a pároddal, amikor végre elcsendesednek az aprónépek? Egész jól alakul a napod, ugye??

 

  1. Ami még feltölthet, az a következő ötéves tervetek kidolgozása együtt a pároddal! Jó dolog ám közös terveket szőni, hátha egyszer sor kerül a tengerparti közös nyaralásra is kettesben. Addig is, legalább ábrándozni lehet róla.

 

Ne feledd, az, hogy kicsit feldobd a napodat és gyerekek mellett is töltődj, nem kerül sok pénzbe és sok időbe sem. Mindössze ehhez hasonló apróságokat kell becsempészned a szürke hétköznapokba! 

Ami nélkül viszont nem megy, az az, hogy elkötelezd magad, rendszeresen foglalkozol magaddal is!

Remélem, hogy ezek a kis tuning-löketek segítenek átvészelni a nehezebb gyerekzsivajos napokat is! Próbáld ki, hogy tudatosan figyelsz a saját közérzetedre. Töltsd fel magad időről időre, mielőtt teljesen lemerülnek az elemek!

Ismered a mondást: ha anya rendben van, a család is rendben van! Nem önzőség ezért foglalkozni magaddal is, hiszen a saját jókedved, jó hangulatod épp olyan fontos, mint család bármely tagjáé. 

Töltsd magad rendszeresen, mert csak így lehetsz sokkal kiegyensúlyozottabb édesanyja gyermekednek!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://domokoskata.blog.hu/api/trackback/id/tr1715904862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása